Biti sve što želim

Objavljeno . Autor: Zoran Posted in Tajna Tags: , , , , , , ,

Inspirisao me je ovaj Milošev tekst i izjava „promenio sam se“. Ovo što je uobičajeno kod menjanja jeste da kada se već dogodilo to izgleda sasvim obično i prirodno i ne postoji ništa prirodnije nego da bude baš to što jeste. I često ni ne znamo kada se tačno dogodila promena. I kada se dogodi, ono staro nam izgleda kao „staro“, prevaziđeno, nefunkcionalno. Nekad se čak i pitamo kako je uopšte moguće da smo bili tamo?

ÄŚesto je za promenu dovoljno moći videti stvar na način koji čini da odmah krenemo ka tome, na način koji nam je privlačan i izgleda nam prirodno da smo to mi i da je to naše.

Dok smo radili sesiju sa 100.000.000.000€ bilo je fascinantno gledati kako Miloš po prvi put na ovo iskustvo gleda na ovaj način, i kako se fiziologija menja ka nekome kome je ovo apsolutno prirodno. I bilo je očigledno da će posle ovog iskustva i mnoga druga biti izmenjena. Moram reći da sam i ja proživeo deo tog iskustva i uživao u njemu. I sigurno dobio i koristi koje ono nosi 🙂

Kod menjanja, često je dovoljno sagledati samo iskustvo i šta nam ono stvarno pruža i onda vidiš da je svako iskustvo samo iskustvo i kako su ga drugi imali, isto tako može i svako od nas. Samo ako bi se “otkačili” od moranja da znamo kako. ÄŚesto mislimo ako ja u ovom momentu iz ove perspektive ne vidim kako, to znači ili da je nemoguće ili da je to nešto jako teško, ali u stvari to znači samo to, da u ovom momentu iz ove perspektive to ne vidimo.

Ljudi se menjaju stalno, a da to i ne primećuju i bez napora i suvišnih aktivnosti.

Kada ovako na svesnom nivou pričamo o promeni ona izgleda da uključuje više nesigurnosti od ove koju sada imamo. Koliko god nam je neudobno u ovom momentu, ovde bar znamo šta da očekujemo i imamo određenu sigurnost, makar i sa lošim rezultatom, ali bar znam koji je. Ako krenem u menjanje čeka me naizgled veća nesigurnost. Makar me očekuje i bolji rezultat očekuje me i nesigurnost. Ĺ ta sve još ide uz taj rezultat?

Ono što nije dobro jeste uključiti previše „moranja“. Ako nešto moramo onda nećemo. Koliko god ova rečenica ne izgleda previše ispravna, jako je isinita.

Zamislite da treba da hodate stazom širine 1m , kao one biciklističke staze po trotoarima. Lako zar ne. Veštinu imamo i lako možemo da hodamo svaki put koliko god daleko je potrebno da idemo tom stazom. Ovde momenat moranja nije previše uključen. Ako izađemo van staze neće se ništa posebno dogoditi, ali zamislite sada da je ta ista staza podignuta 100m visoko. Koliko nas bi sada moglo da šeta tom stazom. To je ista ona staza za koju imamo svu potrebnu veštinu da šetamo po njoj, i evo sada smo dodali značajan momenat moranja, pošto ako je staza na 100m visine “moramo” da idemo tačno po njoj jer ako skrenemo postoji veliki bol. Ovaj momenat “moranja” ume da nam oduzme veštinu i da nismo u stanju da uradimo nešto što bi trebalo da možemo, i za šta imamo svu potrebnu veštinu.

Ovako je slično i sa svim drugim stvarima koje sebi postavimo pod “moranje”. Naša veština ima tendenciju opadanja ako nešto moramo i od nečega što bi nam inače bio “mačiji kašalj” postaje nešto teško, možda i neizvodljivo. Kao ova staza na visini od 100m, zar ne?

U stvari mi ne želimo menjanje zbog menjanja. Nije nam to cilj. Cilj je biti, raditi, imati ovo što želiš. Ako trenutno nisam u toj situaciji koju želim mogu se baviti time šta mi je potrebno da pređem iz tačke A u tačku B. Po meni je dovoljno samo povezati na drugačiji način neke stvari u vašem umu i vi ste već ta osoba koja sada samo treba da dela i živi baš taj život koji želi. I promena je bila laka i neosetna. Sada. Ako bi ste imali čaroban štapić koji bi mogao u jednom potezu da vam da sve što želite, šta bi to bilo, šta bi ste poželeli za sebe?

Jako bitan momenat je znati šta želiš. ÄŚesto znamo šta NE želimo, ali ovo znanje nas NE vodi ka onome šta želimo. Naprotiv, ako se bavimo onim šta NE želimo to nas i vodi ka tome šta NE želimo.

Naš um NE procesuira negaciju. Ako bih vam ja sada rekao “Nemojte da razmišljate o plavom. Nemojte da razmišljate o plavim zidovima, o plavim ljudima. Nemojte da razmišljate o plavom kompjuteru ispred vas. Nemojte da razmišljate o plavom drveću u parkovima.” O kojoj boji razmišljate? Ako je to plava znači da vaš um razmišlja baš o onome o čemu vam ja kažem da NE razmišljate 🙂

Isto ovako ako razmišljamo o nečemu šta ne želimo. Naš um je baš u tom iskustvu sve vreme i toga imamo sve više u životu. Umesto toga:
Treba da znamo šta tačno želimo.

Ĺ ta bi ispunilo naš život u potpunosti?
U čemu najviše uživamo?
Kakav bi bio naš idealan prosečan dan?

Ĺ ta je potrebno za biti sve što želim? Potrebna su određena uverenja, korisne strategije, potrebno je imati određene pozitivne asocijacije u odnosu na to što želimo i potrebne su akcije koje treba preduzeti. Ako imamo način da sve ovo kreiramo ovakvim kavim želimo da bude, nema ništa prirodnije nego biti baš to što želim, zar ne?

30 Responses to Biti sve što želim

  1. valentina

    hvala sto postojite voli vas i ljubi valentina od srca …..svakim danom sve vise ucim i nadam se da cu jednog dana moci tako pisati kao i vi

  2. milena

    pozdrav svima.citala sam par komentara i zelim da se ukljucim u vasu grupu jer mi stvarno treba razgovor sa nekim,a mislim da sam na pravom mestu.U poslednje vreme su mi se izdesavale uzasne stvari.smrt oca razvod preseljenje emotivna veza za koju mislim da je na kraju i to tesko podnosim.
    Samopouzdanje sam izgubila jer su me za kratko vreme napustile osobe koje sam puno volela.Bila sam jaka osoba sve za sve sam imala resenje,a sad neznam kako da izadjem iz ove depresije i gledam svoj zivot nekim drugim ocima gde ce mi bar malo biti lepse

Add a Comment